Levensverhalen

Mahnaz

Mahnaz zit in klas 10 van Mohamed-Assif-Ismael. ‘Ik kom uit een druk gezin. We hebben het niet breed. Mijn vader, Naim,  is tijdens de oorlog overleden. Mijn moeder is hertrouwd. Mijn stiefvader werkt als af en toe als bediende en wanneer hij een dag geen werk heeft, reageert hij z’n frustratie af op ons. Hij slaat mijn moeder en ons kinderen. Hoewel hij ons mishandelt, heb ik toch soms medelijden met hem, omdat het met hem ook niet goed gaat. Hij is niet gezond.

Om wat bij te verdienen, doet mijn moeder de was bij andere mensen. Ik draag oude kleren van mijn buurmeisjes. Soms schaam ik mij ervoor en doet het zeer als ik zie dat andere kinderen wel mooie, nieuwe kleren aan hebben.

Het is mijn moeders wens dat ik later ga studeren en onafhankelijk word. Mijn stiefvader houdt me echter tegen. Hij probeert te verhinderen dat ik ga studeren. Soms slaat hij mij wanneer ik mijn huiswerk maak. Hij zegt dat ik het huishouden moet doen in plaats van met school bezig te zijn. Ik wil mij voorbereiden op de concours toetsen. We hebben echter geen geld voor de cursussen hiervoor. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Als ik de concours toets niet haal en niet kan gaan studeren, is er weinig vooruitzicht voor mij. Ik moet dan dagelijks thuis zitten en de woede van mijn stiefvader voelen.’